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September 20, 2006 
William H. Kuntz, Jr. 
Executive Director 
Department of Licensing and Regulation 
P.O. Box 12157 
Austin, TX 78711 
 

Re: Legal Opinion Regarding 16 T.A.C. §83.114(f) 
 
Dear Mr. Kuntz: 
 
Pursuant to your request, the following is the General Counsel’s Legal Opinion of the rule history and 
intent of Title 16 Texas Administrative Code (T.A.C.), Section 83.114(f). TDLR rule 83.114(f) provides 
that “Food or beverages shall not be prepared on licensed premises for sale or client consumption.  Pre-
packaged food or beverages may be sold to or consumed by clients.” You asked whether the 
aforementioned language prohibits cosmetology establishments from brewing coffee (or a similar 
beverage) at the establishment and serving it to clients.  
 
Analysis of the history of the department’s existing rule under 16 T.A.C. §83.114(f) reveals that the 
intention of the agency in adopting the current rule language was to carry over the rules of the former 
Texas Cosmetology Commission, without substantive change. The former Texas Cosmetology 
Commission’s rules under 22 T.A.C. §§83.5(a) and 89.44 prohibited the preparation for sale of food and 
beverages, prohibited restaurants in a cosmetology establishment without the separation of the facilities, 
and allowed food and drink sales only by vending machines. The former Texas Cosmetology 
Commission’s rules did not prohibit complimentary beverages for client consumption. When TDLR 
adopted current rule §83.114(f) for cosmetology establishments, TDLR added language regarding “client 
consumption” intending to clarify that cosmetology salon and school workers may prepare foods and 
beverages for their own consumption. Further, it was not the department’s intent that the word “prepared” 
should be interpreted to include adding water to coffee or tea, and other similar activities for client 
consumption. The current rule’s intent and stated purpose upon adoption was to continue the focus, 
without substantive change, of the prior Texas Cosmetology Commission’s rules to protect public safety 
by prohibiting restaurants at salons and schools without the appropriate separation of facilities. 
 
Given the rule history and intent of §83.114(f), as it was adopted, I recommend that TDLR not enforce 
any interpretation of the rule that would prohibit a cosmetology salon or school’s complimentary offer of 
coffee, tea, and similar beverages to clients on salon or school premises. I also recommend that 
department propose a rule to clarify 16 T.A.C. §83.114(f) pursuant to the Administrative Procedure Act, 
Government Code, Chapter 2001. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Chris Kadas 
General Counsel 


